Vesti

Međunarodni dan SOS Dečijih sela – 23. Jun

Oko 100 miliona dece širom sveta živi bez roditelja, svake 2 sekunde jedno dete na našoj planeti, ostane bez brige svoje porodice, podaci su Međunarodne organizacije SOS Dečija sela. Porodica je najvažniji oslonac za svako dete i predstavlja najbolji osnov za zdravo odrastanje. Povodom 23. juna, Međunarodnog dana SOS Dečijih sela, humanitarna organizacija SOS Dečija sela Srbija podseća da nijedno dete ne treba da odrasta samo.

sbf3

SOS Dečija sela Srbija obeležiće Međunarodni dan SOS Dečijih sela u svim svojim programima. Tako će u beogradskom parku Tašmajdan, mobilni edukativni tim „Super autobus“, u petak od 17 do 19 časova održati niz kreativnih aktivnosti i radionica za svu decu i odrasle koji u tom periodu prošetaju Tašmajdanom.

Dečija sela nisu aktivna samo na Tašu, već i u ostalim gradovima Srbije

Deca i zaposleni u SOS Dečijem selu Kraljevo pripremili su priredbu za partnere, prijatelje i saradnike u prepodnevnim časovima, dok će u petak posle podne biti organizovane aktivnosti na glavnom gradskom Trgu u Obrenovcu.

tpa-picture-61970.JPG

Program jačanja porodica „Putokaz“, u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom, priprema akciju koja će se održati u parku Čair u Nišu. Nišlije će imati priliku da prisustvuju kreativnoj radionici, učestvuju u pravljenju porodičnog stabla i učestvuju u pravljenju kreativnih čestitki za SOS Dečija sela.

Programi jačanja porodica u Beogradu i Obrenovcu obeležiće ovaj dan kroz radionice i kreativne aktivnosti za decu i porodice kojima pružamo podršku kroz ove programe. Na kreativan način, uz igru i zabavu razgovaraćemo o porodičnim vrednostima i značaju porodice za rast i razvoj deteta.

Kako su nastala Dečija sela?

Prvo SOS Dečije selo osnovano je 1949. u Imstu (Austrija), a danas je to međunarodna oorganizacija, koja u 134 zemlje sveta pomaže više od 1.200.000 ljudi.

Logo SOS Dečija sela

Fondacija SOS Dečija sela Srbija je humanitarna, nevladina organizacija, posvećena dobrobiti dece – brizi o deci bez roditeljskog staranja, i jačanju snaga porodica i zajednica u brizi o svojoj deci i očuvanju njihove bezbednosti, kao preventivnoj meri protiv napuštanja i zanemarivanja dece.

U Srbiji su prisutni od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centre za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, Program podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu, program hitne pomoći realizovan zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i program hitne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.