Članice MODS-a

Globalni DIZAJNATON sa decom iz Srbije

Jedan dan, 40 zemalja, 1200 inovativnih dečjih eko rešenja za bolju budućnost

U organizaciji KidHub-a u subotu 16. novembra, održan je drugi globalni dečiji dizajn maraton (Global Children’s Designathon) u Beogradu. Deca u 40 gradova na svim kontinentima dizajnirala su inovativna rešenja na temu hrane i klimatskih promena, koju su UN uvrstile u cilj broj 13 Agende održivog razvoja.

U prostorijama Nove Iskre, okupilo se 34 đaka iz 14 osnovnih škola iz Beograda, Kragujevca i Zrenjanina, uzrasta od 7 do 13 godina, koji su uz pomoć novih tehnologija prikazali svoja kreativna ekološka rešenja.

Stručni žiri imao je težak zadatak da među devet sjajnih timova, proglasi tri najinspirativnija rešenja. Među njima je tim „Eko Kids“ su sa svojim rešenjem “Tehnolosar“, vozilo koje prevozi neiskorišćenu hranu gladnima, bez utroška enegije. Zatim tim „Green Team”, sa rešenjem „Piramida“, u kojoj žive životinje i biljke i alge koje prečišćavaju metan, kao i tim “Frigu Digu” i sa rešenjem frižider na solarnu energiju za donacije hrane gladnima. Timovi su osvojili i vredne nagrade.

U inspirativnom okruženju naši učesnici su započeli dan istražujuci temu hrane dostupne u celom svetu, kao i posledica klimatskih promena.

Naredni korak je bio osmišljavanje i skiciranje ideja, a zatim su deca gradila prototipe svojih rešenja pomoću pištolja za lepljenje, mini motora, mikro:bita, LED lampica, senzora i recikliranih materijala. Učesnici su bili na online vezi sa partnerskim timom u Johanesburgu, a na kraju dana su timovi predstavili svoje izume na panelu kome su pristvovali stručnjaci iz sveta obrazovanja, održivog razvoja, društvenog preduzetništva, IT sektora, medija i roditelji učesnika.

Deca širom sveta se brinu o društvu i interesuju se o budućnosti svojih zemalja. Inovativne ideje dece koja se bave ovim temama veoma su vredne i usmerene ka budućnosti. KidHub je mesto za realziaciju dečjih ideja i u okviru ovog događaja nastojimo da kompanije i organizacije koje razumeju dečiju ispiraciju i otvorenost njihovog uma dođu u dodir sa njihovim idejama i podrže ih na različite načine načine.

Dizajn maraton se odvija u skladu sa jedinstvenom mejker metodologijom Designathon Works R,koja decu širom sveta priprema da dizajniraju budućnost, učeći ih da koriste svoju kreativnost i nove tehnologije i da se prilagode kontinuiranim promenama i nepredvidivoj sutrašnjici.

Designathon Works R je mejker edukativni program iz Holandije koji podstiče razvoj preduzetničkih veština dece i mladih s ciljem kreiranja inovativnih ekoloških rešenja strukturisanih oko UN globalnih ciljeva održivog razvoja pomoću novih tehnologija.

Donator događaja je WWW Adria Serbia – Svetska organizacija za prirodu, a realizuje se u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske, Coca Cola Hellenic, Kreativni centar, Dexy Co, Nova Iskra Dorćol, Centrom za razvoj kulture dečjih prava C31, JCI Beograd i uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Izvor: KIDHUB