Vesti

Svetski dan činjenja dobrih dela – Good Deeds Day

14.04.2024. obeležava se Svetski dan činjenja dobrih dela, manifestacija koju je pokrenula i pokrenula organizacija Dan dobrih dela. Naša organizacija, Mreža organizacija za decu Srbije – MODS, partner je udruženja Deca za bolji svet, koje je regionalni predstavnik organizacije Dan dobrih dela.

Dan dobrih dela obeležava se u Srbiji drugu godinu za redom i namenjen je ljudima svih uzrasta u cilju podizanja osetljivosti zajednice na značaj i potrebu činjenja dobrih dela, kao i brige, solidarnosti i empatije u svim segmentima društva.

Inače, organizacija Dana dobrih dela deluje u 110 zemalja sveta i okuplja preko 4.500.000 volontera. Iako je Dan dobrih dela zvanično 14. aprila dobra dela se mogu činiti tokom celog meseca aprila.

Kako se prijaviti za učešće?

Projekat je zamišljen tako da se u njega uključe udruženja koja se bave volonterskim aktivnostima, kao i građani koji se bave individualnim ili grupnim volonterskim aktivnostima. Građani se mogu uključiti tako što će osmisliti svoje aktivnosti koje bi radili u okviru navedenog dana ili se mogu uključiti u već postojeće aktivnosti koje predlažu neka druga udruženja. Ukoliko građani kreiraju sopstvenu aktivnost, to se mora prijaviti putem stranice Dana dobrih dela. Dobra dela mogu biti individualna, na primer, organizovanje pomoći pri kupovini starijoj osobi, ili timski – čišćenje ili pomoć u uređenju igrališta.

Tokom ili nakon sprovođenja volonterskih aktivnosti, fotografije se mogu objavljivati na društvenim mrežama koristeći #GoodDeedsDay i #DanDobrihDjela ili slati na mejl office@zadecu.org.