Vesti

Rezultati upitnika – Roditeljstvo u vreme pandemije

Sa proglašenjem vanrednog stanja pitali smo roditelje kako izgleda roditeljstvo za vreme pandemije korona virusa (COVID-19) preko ovog kratkog upitnika. Odgovori roditelja su nam dali brzi presek trenutne situacije i šta im je najpotrebnije u ovom trenutku. Ovaj upitnik će biti i dalje otvoren, pa vas pozivamo da ga popunite i podelite sa prijateljima i drugim roditeljima.

Roditelji koji su nam do sada odgovorili, njih 478, (odgovore prikupljamo od 16. marta) ističu da su im potrebni razni vidovi podrške (finansijska, psihološka,…) kao i razumevanje od strane poslodavaca za odsustvovanje sa posla (posebno za majke čija su deca mlađa od 12 godina budući da se preporuke Vlade ne poštuju u potpunosti). Navode kao posebno važno: finansijsku sigurnost/redovne plate, sistemski način rešavanja čuvanja dece za roditelje koji rade, posebnu podršku za samohrane roditelje, podrška za one roditelje koji su usled ove situacije ostali bez posla, ali i za socijalno ugrožene porodice i privatne preduzetnike (samohrane roditelje) koji ostaju bez posla; pouzdane i pravovremene informacije i dostupnost sredstava za dezinfekciju.

Na kraju, ističe se i važnost obezbeđivanja posebne podrške za zdravstvene radnike koji su najizloženiji u ovom trenutku, i da njima (i svim roditeljima kojima je ustanovljena radna obaveza u uslovima vanrednog stanja) bude omogućeno da ostanu sa decom ukoliko nemaju drugu mogućnost za čuvanje dece, osim baka i deka.

Iz perspektive roditelja, deci je u ovom trenutku potrebna sigurnost, prisustvo roditelja, struktura, dobro organizovano vreme uz edukativne sadržaje, roditelj koji se oseća zaštićeno odgovarajućim merama od strane države, dobra koordinacija roditelja i škole, podrška u učenju, adekvatna ishrana, igra i ljubav.

Više od polovine roditelja koji su do sada odgovorili (55,6%) ima dvoje dece, 27,1% jedno, a 13,8 % troje.

Kada je reč o uzrastu dece, najveći broj ispitanika ima decu osnovnoškolskog uzrasta (61,9%), predškolskog uzrasta 29,8%, i srednjoškolskog uzrasta 11,7 %.

Kada je reč o porodičnom statusu, većina ispitanika se nalazi u bračnom odnosu (86%), samohrani roditelji čine 10,2 % ispitanih, dok je u partnerskom odnosu 2,2 % ispitanika.

Na pitanje o prirodi posla i mogućnosti rada od kuće, većina ispitanika, 42,1%, je izjavila da zbog prirode posla nemaju mogućnost rada od kuće. Značajan procenat ispitanika, 30,2%, je u mogućnosti da posao obavlja od kuće, dok 21,8 % delimično može da radi od kuće.

41,7% ispitnika je izjavilo da im je omogućen rad od kuće u trenutnoj situaciji, 39,2% izjavilo da im nije omogućen rad od kuće, dok je 12,5 % ispitanika odgovorilo da im je delimično omogućen rad od kuće.

Na pitanje da li su morali da donose potvrdu poslodavcu da im supružnik radi kako bi drugi roditelj mogao da ostane kod kuće sa decom, 68,8% ispitanika je izjavilo da nisu morali da donose potvrde, dok je 14,6% izjavilo da su bili u obavezi da donose potvrdu poslodavcu.

Kad je reč o odnosu poslodavaca u trenutnoj situaciji, većina ispitanika je odgovorila da se poslodavci odnose korektno i sa razumevanjem prema radnicima u trenutnoj situaciji, ipak jedan manji procenat je istakao da poslodavci nemaju razumevanje za roditelje sa decom u trenutnoj situaciji kada škole i vrtići ne rade a neki su dobili otkaz usled nastale situacije. 24,8% je izjavilo da su im poslodavci postavili kao obavezu dolazak na posao, dok većini, 64,4% poslodavci nisu postavili kao obavezu dolazak na posao za vreme pandemije.

Na pitanje ko čuva decu ukoliko morate da idete na posao, većina ispitanika (30,3%) je odgovorila da je to drugi supružnik/partner, dok se kod 25,8% deca snalaze sama kod kuće, ali je 19,4% izjavilo da bake i deke čuvaju decu dok oni rade.

Na pitanje koliko mogu funkcionalno da rade posao od kuće, uz prisustvo dece, većina (28,8%) je odgovorila da delimično mogu da funkcionalno obavljaju posao, zadovoljavajuće je odgovorilo 17,6% ispitanika, a 16,5% da u potpunosti mogu da obavljaju posao uz prisustvo dece. Ipak, 12,1% je dogovorilo da je malo/slabo funkcionalno u datoj situaciji, a 10,6% nimalo.

PREPORUKE:

– na osnovu mišljenja epidemiologa razmotriti mogućnost da funkcionišu male vrtićke grupe za roditelje koji moraju da rade, a nemaju kome da ostave decu;

– obezbediti pakete hrane i dezinfekciona sredstva za porodice sa decom koje su u teškoj socio-ekonomskoj situaciji;

– za vreme trajanja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa osigurati da nijedna porodica ne ostane bez struje, vode, telefona i pristupa ostalim bazičnim uslugama;

– otvoriti posebnu liniju za roditelje koji ostanu bez posla tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.