Članice MODS-a Vesti

Konferencija Principi cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine

U subotu, 19. oktobra, na Zlatiboru je održana nacionalna konferencija Principi cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine, koja je ujedno bila i stručni skup ekoškolskih koordinatora u okviru međunarodnog programa Eko-škole.

Organizator konferencije je udruženje građana Zlatiborski krug, koje od februara ove godine u Čajetini realizuje istoimeni projekat uz podršku Ambasadora održivog razvoja, a koji finansira Evropska unija, kao deo treće faze projekta “ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu EU”.

U ime opštine Čajetina, prisutne je pozdravila Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe u KJP “Zlatibor”, preduzeća koje učestvuje u brojnim aktivnostima Zlatiborskog kruga i OŠ “Dimitrije Tucović” na očuvanju i unapređivanju životne sredine.

U ime organizatora, konferenciju je otvorila mr Zorica Milosavljević, koordinator programa Eko-škole u osnovnoj školi u Čajetini, predsednica udruženja Zlatiborski krug i koordinator projekta Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina. Ona je kroz prezentaciju predstavila realizovane aktivnosti i rezultate ovog projekta, među kojima se izdvajaju program obuke za zaposlene u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Čajetini, Sirogojnu, Mačkatu i Zlatiboru, radionice za učenike srednje škole u Čajetini i osnovnh škola u Čajetini, Sirogojnu, Mačkatu i Zlatiboru, nabavka dve šivaće mašine i pokretanje Biblioteke ekoloških igračaka koja je smeštena u osnovnoj školi u Čajetini. Takođe, jedan od značajnih rezultata je i izrada elektronskog ekološkog priručnika “Kreativna ekologija u službi ekološkog opismenjavanja”, koji predstavlja primer dobre prakse, a pripremile su ga mr Zorica Milosavljević i Jagoda Jeremić, pomoćnica koordinatora u realizaciji projekta.

Najavljeno je i osnivanje Saveta za održivi razvoj i edukaciju opštine Čajetina, jer je jasno prepoznat značaj zaposlenih u obrazovno-vaspitnim institucijama i njihova saradnja sa relevantnim lokalnim organizacijama i preduzećima na promociji principa održivog razvoja i praktičnih mera za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Na početku konferencije, članice Ekološke sekcije osnovne škole u Čajetini, učesnice programa obuke za učenike koji je vodila Vesna Belčević, na kojem su formirale Cirkularni orkestar i napravile muzičke instrumente od recikliranih materijala, izvele su pesmu Cirkularna ekonomija i praktično predstavile rezultate realizovane obuke.

Na konferenciji je govorila i prof. dr. Anđelka Mihajlov koja je predstavila cirkularnu ekonomiju kao koncept u Eko-školama, a Aleksandra Mladenović, predsednica Ambasadora održivog razvoja je najavila teme kojima će se Eko-škole baviti u ovoj školskoj godini i dodelila Zelene zastave i Sertifikate o sticanju/obnovi statusa Eko-školama.

Svi prisutni na konferenciji su dobili prigodne poklone od organizatora – Zlatiborskog kruga, OŠ “Dimitrije Tucović” iz Čajetine – partnera u realizaciji projekta, OŠ “Milivoje Borović” iz Mačkata koja je takođe u programu Eko-škole i od ŠOSO “Vuk Karadžić” iz Sombora.

Na konferenciji je održana i serija radionica na temu Uključivanje žena u pitanja vezana za zaštitu životne sredine, a Zlatiborski krug je svoju podršku osnaživanju žena, pre svega iz seoskih područja, pokazao i angažovanjem Seoskog domaćinstva Ljiljane Jovanović iz Tripkove, za pripremu posluženja na bazi proizvoda organskog porekla iz Ljiljanine porodične proizvodnje.

Organizacija “Planeta” iz Sombora, koja je realizovala projekat “Košnica” na temu cirkularne ekonomije uz podršku Ambasadora održivog razvoja, imala je priliku da u holu Kulturnog centra, gde se konferencija održavala, predstavi kvalitetne proizvode koji su nastali tokom projekta i promoviše rezultate ovog projekta.

Konferenciju su pratili lokalni mediji, a preko 120 učesnika je ponelo izuzetne utiske sa Zlatibora i izrazilo nameru da u svojoj sredini nastave sa kvalitetnim radom na zaštiti životne sredine i promociji održivog razvoja.

Za više informacija kontaktirajte UG Zlatiborski krug na e-mail: zkrug@mts.rs