Finansijska podrška Socijalna zaštita Vesti

Jačanje porodice i podrškа ostanku deteta u porodici – zadatak sistema socijalne zaštite

U utorak, 25.9.2018. godine u Beogradu održana je konferencija pod nazivom „JAČANjE PORODICE – POGLED NA MOGUĆNOSTI“. Konferenciju su organizovali Mreža organizacija za decu Srbije – MODS u saradnji sa Republičkim zavodom za socijalnu zaštitu uz podršku UNICEF-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

DSC_0157

Konferencija je bila posvećena pitanjima razvoja usluga i programa koji će omogućiti stalnu, pravovremenu i odgovarajuću podršku porodici sa decom, kako bi se sprečilo izdvajanje dece iz porodica, odnosno, omogućio pvratak dece u primarnu porodicu, ukoliko je do razdvajanja došlo. Razmotrene su brojne mogućnosti i resursi koji već postoje kako u javnom tako i u civilnom sektoru a potrebno ih je staviti i u funkciju jačanja porodice i podrške ostanku deteta u porodici.

DSC_0188

U uvodnom obraćanju, skupu su se obratili državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Nerić, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji, Severin Leonardi, redovna profesorka Fakulteta političkih nauka, Nevenka Žegarac i director MODS-a, Saša Stefanović.

DSC_0271

Na osnovu zaključaka sa nacionalne konferencije nastale su P R E P O R U K E za razvoj i unapređivanje mera, usluga i programa za sprečavanje izdvajanja dece iz porodica, odnosno za povratak dece u primarnu porodicu ukoliko je do razdvajanja došlo

Celo saopštenje možete pogledati OVDE