Članice MODS-a

„JA MOGU 2019“

Realizovana proslava „JA MOGU 2019“ koja zaokružuje dečije i omladinske društveno-angažovane projekte u okviru Design for Change školskog izazova.

Design for Change je međunarodni, nagrađivani edukativni program namenjen deci od 5 do 18 godina, osnovan 2009. godine u Indiji. Danas je prisutan u više od 60 zemalja i osnažio je više od 32.000.000 dece širom sveta. Program ima za cilj da pomogne deci da oforme životni „JA MOGU” stav, da razvijaju društveno angažovani i preduzetnički duh i da se upoznaju sa ciljevima održivog razvoja. Deca dobijaju priliku da, koristeći inovativnu metodologiju, pronalaze, biraju i rešavaju konkretne probleme u svojoj okolini. Dokazano je da proces razvija veštine 21. veka kod dece (empatija, liderstvo, timski rad, komunikacija, rešavanje problema, preduzetništvo, kritičko mišljenje, medijska pismenost).

Tokom događaja gledaoci su imali priliku da se upoznaju sa 24 učenice, uzrasta od 11 do 17 godina, iz 4 mesta iz Srbije (Leskovac, Barajevo, Srbobran, Niš) i njihovih 5 projekata u okviru kojih su radile na rešavanju problema u lokalnoj zajednici.

Smiljana Grujić, psihološkinja, koordinatorka i autorka programa „Podrška neperfekcija“ iz Novak Đoković Fondacije je pričala o tome zašto je važno da deci damo prostor da izraze svoje ideje.

Za dobro raspoloženje su se pobrinule devojčice iz Rok kampa za devojčice.

Vega omladinski centar, udruženje iz Beograda, posvećeno izgradnji kvalitetnog okruženja za rast i razvoji dece i mladih, je predstavnik DFC u Srbiji.  „U pilot fazi programa smo ukupno imali 6 završenih projekata.  Ove godine vodićemo 24 učenice i njihove 4 nastavniće na desetu svetsku proslavu DFC pokreta koji će skupiti više od 2000 dece iz više od 47 zemalja širom sveta  i održaće se u Rimu od 27. do 30. novembra“.