Vesti

Usvojen Opšti komentar 21 o deci u uličnoj situaciji

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović saopštila je da je Komitet za prava deteta UN usvojio Opšti komentar 21 o deci u uličnoj situaciji, koji je izrađen nakon procesa regionalnih konsultacija, u kojima je učestvovalo 327 dece i mladih iz 32 zemlje.

Paunović je istakla da je naša država, kao članica Konvencije o pravima deteta aktivno učestvovala u pripremi Opšteg komentara 21.

U Opštem komentaru, kako navodi ona, Komitet za prava deteta pruža državama smernice za izradu sveobuhvatnih, dugoročnih nacionalnih strategija za decu u uličnoj situaciji u skladu sa odredbama Konvencije o pravima deteta.

*** UN objavile Opšti komentar o deci uključenoj u život i/ili rad na ulici

Ovaj komentar, kako je objasnila, pored smernica koje daje, razrešava i terminološku nedoumicu koja se odnosila na ovu decu. Teminologija nije bila ujednačena, pa se u različtim zemaljama koristila različito, od termina deca na ulici, deca ulice, napuštena deca, deca koja žive i rade na ulici, deca-beskućnici itd.

Tekst Opšteg komentara 21 možete preuzeti na srpskom – OVDE i na engleskom jeziku – OVDE

Kroz ovaj komentar Komitet za prava deteta preporučio je da se koristi termin „deca u uličnoj situaciji“. Taj termin podrazumeva pre svega decu čiji život i/ili rad zavisi od ulice, bilo da su sama, sa vršnjacima ili sa porodicom, ali i širu populaciju dece koja su oformila čvrste veze s javnim površinama i kojoj ulica igra važnu ulogu u svakodnevnom životu i identitetu.

Fenomenu dece u uličnoj situaciji Srbija pristupa na sistematizovan i organizovana način, ocenila je Paunović, navodeći da je na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Vladinog saveta za prava deteta, formirano 115 mobilnih timova pri centrima za socijalni rad u Srbiji.

Opšti komentar 21 prosleđen i ostalim nadležnim organima

Cilj ovih timova je realizacija efikasne i celovite socijalne i porodično-pravne zaštite ove dece. Zahvaljujući radu mobilnih timova bićemo u mogućnosti da prikupimo sveobuhvatne podatke o deci u uličnoj situaciju u našoj zemlji, navodi Paunović.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava je u okviru svojih nadležnosti distribuirala Opšti komentar 21 svim nadležnim državnim organima, telima Vlade koja se bave pravima deteta, Odboru Narodne skupštine za prava deteta, uz molbu da sadržaj komentara podele sa saradnicima u svojim resorima i upoznaju lokalne samouprave, gde deca žive, i koje deci treba, u saradnji sa državnim organima, da učine dostupnim ostvarivanje prava.

Izvor: www.srbija.gov.rs