Blog

Roditeljstvo u vreme (digitalne) pandemije

Nije lako biti roditelj. Naročito danas u vreme (digitalne) pandemije. Mnogi će se od roditelja složiti sa tim da roditeljstvo nosi veliko breme.  Velika očekivanja. Obično se očekivanja odnose na decu. Da budu vredni, poslušni, da vole školu, redovno uče, rade domaće zadatke. Na primer.

Na tim očekivanjima se mnogi od roditelja slome. Izgube strpljenje, podignu glas, gube nerve zbog škole, ne svoje, već one u koju dete ide i zbog zadataka, ne svojih već školskih… lekcija, matematike…

To da roditelji gube strpljenja pokazuju istraživanja o tome kako vaspitavamo/disciplinujemo decu. To su procenti i statistika bez slike. Za mnoge. Ovih dana digitalnim prostorom kruži snimak estradne zvezde u ulozi roditelja koji pokušava, bez mnogo strpljenja, da objasni nešto iz matematike svom detetu. Još jedna okolnost. To se dešava u vreme izolacije i pandemije.

Kakogod, nije lepa slika, najblaže rečeno, kad odrasla osoba izgubi strpljenje i viče. Posebno na svoje dete.

(Nećemo navoditi link, nije u redu, zbog deteta. Neka ovo bude molba i drugim roditeljima. Ne snimajte i ne objavljujte klipove sa svojom decom. Zaštite svoje dete. Ono ima privatnost, dostojanstvo, integritet.)

Pedagozi će reći kako takvo ponašanje odraslih ne nudi zdravu osnovu za građenje odnosa između roditelja i deteta, niti može da bude dobro za razvoj deteta uopšte. Nema tu učenja kada na vas neko nervozno viče.

Problem je tu još jedan. Mnogo dublji. Mnogi će se od roditelja prepoznati u tom kratkom klipu. Nije lepo to reći. Mnogi i neće  to priznati. Možda će se neko osećati loše. Verovatno i dete i roditelj. Pa zbog čega se to dešava? I koliko će se to puta desiti u svakom od naših domova dok traje ova pandemija i izolacija? Zatvoreni u stanu, pod stresom i neizvesnošću od nepoznatog virusa. Ko je odgovoran da do tih slika ne dođe? Dete, roditelj?

Javne ličnosti imaju dodatnu odgovornost koju sliku i poruku šalju društvu. Lažna porodična idila ili stvarnost, za to su odgovorni oni koji imaju malo više godina od svoje dece, jer su odrasli.

Na kraju, neko od roditelja će reći da je lako pričati, kritikovati, osuđivati. Poneko će i pitati kako da ne izgube strpljenje, šta da rade u tim situacijama.

Pošto je vreme pandemije, možemo da preporučimo neke tekstove

„RAD OD KUĆE S DJECOM: Uskladite raspored djeteta i svoje radne zadatke”

Smernice za roditelje/staratelje kako bi lakše odgovorili na izazove koje roditeljstvo nosi.

Na sreću, ima dosta publikacija sa savetima kako da se kao roditelj nosimo sa situacijama u kojima smo u riziku da izgubimo strpljenje prema detetu. I mogu se lako naći i podeliti u ovo vreme (digitalne) pandemije.