RAZLIČAK

Različak je lutka koja mnogo govori, a bez ijedne reči.

Različak je lutka, maskota Mreže organizacija za decu Srbije, koja je uvek tu da nam poruči da svako dete ima pravo na kvalitetan život, ali i da nas podseti da postoje deca koja nemaju jednake uslove za odrastanje kao ostali njihovi vršnjaci.

Razlicak1

Sva deca su različita, posebna, drugačija i vredna, a u isto vreme ranjiva, osetljiva i potrebna im je naša pažnja, briga i podrška… Naš junak zapravo nosi poruku da različitosti među decom nisu nešto loše i čudno, već da su one dragocene, i kvalitet koji spaja decu.

Zašto smo pozvali Različka da nam pomogne ?

Različak sa sobom nosi vrlo posebnu priču i on je tu kako bi preneo poruku o jedinstvenosti svakog deteta, ali i da nas uvek podseti da smo kao odrasli odgovorni da im omogućimo uslove za razvoj i kvalitetan život.

Razlicak2

Različak je tekstilna lutka veličine 35cm. Telo lutke je uvek zelene boje, a kosa ljubičasto-plava jer je lutka-dete zamišljena kao cvet. Odeća je uvek različita, dok je s prednje strane uvek vidljivo maleno srce crvene boje. Na poleđini glave je džep u koji može da se stavi ruka kada se priča priča detetu ili je dete može koristiti da samo ispriča priču na taj način. Uz lutku ide i kartica od recikliranog papira na kojoj je kratka poruka o Različku.

Kako je nastao Različak?

Organizovali smo javni konkurs i pozvali kreativne, mlade ljude iz cele Srbije da nam daju predlog za lutku koja će nam pomoći u našoj borbi za bolji i kvalitetniji život svakog deteta, ali i da bude igračka za decu. Ponosni smo što je na Konkursu za izbor maskote, koji je podržao AksaKids Mega Store, učestvovalo mnogo mladih dizajnera iz cele Srbije.

Razlicak3

Inspiracija leži u samom cvetu istog imena koji je, kao i deca, ranjiv, lep, uporan i izdržljiv. Ideju za Različka nam je poslala Tijana Petrović iz Beograda, iz KobaYagi Toys-a.

Različak podržava zdravu životnu sredinu i pomaže ugroženim grupama

Lutka je ekološki i društveno odgovoran proizvod jer se proizvodiod recikliranog tekstila (zbog čega i svaka lutka ima različitu odeću). Tekstil čini 6 odsto ukupnog otpada u Srbiji koji se ne reciklira, ali smo odlučili da to, zajedno sa našim prijateljima iz članice MODS-a, Koba Yagi toys, promenimo i učinimo da taj broj bude još manji.

Razlicak4

Takođe, lutke izrađuju žene, samohrane majke i one koje pripadaju teže zapošljivim grupama. Mi smo ih sve povezali jer smatramo da deca i njihova igra upravo i jesu pokretači promena i naša budućnost.

Kako da pomognete MODS-u i dobijete Različka?

Napravi pozitivnu promenu i postani član porodice Mreže organizacija za decu Srbije, koja se redovno zalaže za dobrobit dece u Srbiji! Doniraj i ti.
Doniranjem Mreži organizacija za decu Srbije pomažete ostvarenju programskih ciljeva i rad MODS-a, mreže od preko 100 organizacija članica koje se bave poboljšanjem kvaliteta života dece u Srbiji.