Vesti

Prijatelji dece Srbije dodelili republički „Mali Pjer“

mali Pjer

U galeriji OŠ „Skadarlija“, 22. maja 2018. godine, Prijatelji dece Srbije dodelili su nagrade osnovcima, pobednicima republičkog takmičenja za najbolju dečju karikaturu „Mali Pjer“, koje se na inicijativu Prijatelja dece Srbije već petu godinu nalazi u Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na ovogodišnjem nacionalnom konkursu, učestvovalo je preko 9.000 osnovaca iz cele Srbije. Posle školskih, opštinskih, došle su i okružne izložbe i takmičenja u 21 mestu, na koje se plasiralo 3.490 učenika. Na finalnu – republičku selekciju upućeno je 306 dečja rada.

Izvor: Prijatelji dece Srbije

Izvor: Prijatelji dece Srbije

Stručni žiri u sastavu: Goran Divac, karikaturista i predsednik žirija,  Tošo Borković, karikaturista i autor logoa „Malog Pjera“ i  Aleksandar Zagorac, nastavnik likovne kulture  – odabrao je za ovu izložbu kolekciju od  58 dečjih radova, a nagradio je 18 autora iz Niša, Prokuplja, Beograda, Sombora, Stare Pazove, Titela, Trešnjevca…

Pristigli radovi učenika osnovnih škola iz cele Srbije najčešće su inspirisani temama vezanim za porodicu, školu, sport, kulturu, zaštitu životne sredine, ali i negativnim pojavama u društvu kao što su apatija, nasilje, otuđenje, korupcija, kič… Poruke su najčešće kratke i sažete u jednostavnu misao upućenu svetu odraslih.

Izvor: Prijatelji dece Srbije

Izvor: Prijatelji dece Srbije

Takmičenje “Mali Pjer” doprinosi uvođenju inovacija u nastavni program i vannastavne, slobodne aktivnosti učenika u programu likovne kulture, a svojim porukama i temama podstiče učenike da unaprede svoju kreativnost i da putem karikature na zanimljiv i inventivan način izraze svoje stavove i viđenja pojava i izazova u društvu, školi, porodici…

Gradska i opštinska takmičenja organizovala su opštinska i gradska udruženja Prijatelja dece, aktivi nastavnika likovne kulture u saradnji sa školskim upravama i kolegama iz civilnog sektora. „Mali Pjer“ podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja.

Više o Programu “Mali Pjer” OVDE