Vesti

Održana konstitutivna sednica Saveta za prava deteta

Danas, 21. jula 2021. godine održana je konstitutivna sednica Saveta za prava deteta u Palati Srbija.

Na konstitutivnoj sednici, kojom je predsedavao ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, imenovani su novi članovi Saveta. U Savet za prava deteta imenovano je 26 članova iz različitih ministarstava, institucija i nevladinih organizacija, sa mandatom do 31. marta 2022. godine.

Članove Saveta čine i Saša Stefanović, direktor MODS-a, i Jasmina Miković, direktorka Centra za prava deteta i predsednica UO MODS-a.

Na konstututivnoj sednici Saveta izlagale su Milka Milovanović Minić, državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju,  Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica premijerke Srbije za sprovođenje Agende 2030. kao i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti  RS i Dejana Kostadinov, direktorka UNICEF za Srbiju .

Predsednik Saveta za prava deteta, Ratko Dmitrović, istakao je da je Savet za prava deteta savetodavno telo Vlade Republike Srbije i da kao takvo podnosi inicijative, predloge i analize Vladi Republike Srbije koje se odnose na primenu prava deteta u Republici Srbiji u skladu sa Konvencijom UN o pravima deteta.

Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF za Srbiju, na održanoj sednici Saveta, govorila je o aktivnostima UNICEF-a u Srbiji i saradnji UNICEF-a i Saveta za prava deteta.

Imajući u vidu da Srbiji i dalje nedostaju osnovni strateški dokumenti u oblasti prava deteta i koordinacija aktivnosti i mera u oblasti zaštite i ostvarivanja prava deteta, MODS izražava očekivanja da će Savet za prava deteta u narednom periodu aktivno raditi na ispunjenju ovih ciljeva.

Podsećamo da su Mreža organizacija za decu Srbije, Koalicija za monitoring prava deteta i Centar za prava deteta 24. decembra 2020. godine uputili pismo predsednici Vlade u kojem su pozvali Vladu RS da hitno formira Savet za prava deteta imajući u vidu krizu izazvanu pandemijom COVID-19, koja se posebno odražava na položaj dece iz najosetljivijih grupa.

Više informacija o održanoj sednici Saveta za prava deteta pogledajte i na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.