Članice MODS-a Vesti

Održana konferencija „Towards inclusion“

U Briselu je 16. januara 2020. godina održana konferencija “Towards Inclusion”, koju su zajednički organizovali Evropska komisija i European Expert Group (EEG) kako bi proslavili 10 godina zajedničkog rada EU na deinstitucionalizaciji i završetak kampanje Opening Doors.

Ispred MODS-a je događaju prisustvovao Lazar Stefanović iz Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S, MODS-ov partner na nacionalnom nivou za Opening Doors kampanju.

Na konferenciji je istaknut evidentan napredak u procesu deinstitucionalizacije, ali je i istaknuto da je još dug put do postizanja cilja potpuno inkluzivnog društva. EU politike i finansiranje nisu uvek bili usklađeni i institucionalizacija ostaje problem u Evropi.

Preko milion ljudi u EU još uvek živi u institucijama koje ih odvajaju od društva i uskraćuju im kontrolu nad njihovim životima a mnogo je više i onih koji su u riziku od instutucionalizacije zbog nedostataka odgovarajućih preventivnih mera i podrške porodice i zajednice.

Pravo na život u zajednici je ljudsko pravo svakog pojedinca, a obaveza je svakog društva učini sve kako bi svaki njegov pojedinac to pravo ostvario u potpunosti.

Više informacija o Opening Doors kampanji i ostvarenom uticaju možete pročitati u završnom izveštaju OVDE.

Zajedničku izjavu povodom 10 godina rada na deinsitucionalizaciji pogledajte OVDE.

Izvor: Eurochild