Vesti

Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici – 12. april

Od 2011. godine, u više od 130 zemalja širom sveta, 12. april se obeležava kao Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici.

Sedmo po redu obeležavanje ovog datuma protiče u iščekivanju da Ujedinjene nacije objave Opšti komentar o deci uključenoj u život i/ili rad na ulici, odnosno da, po prvi put ikada, kreiraju skup smernica namenjen vladama širom sveta s ciljem poboljšanja položaja ove dece.

Takođe, ove godine, Centar za integraciju mladih obeležava deset godina postojanja Svratišta, jedine usluge na teritoriji Grada Beograda koja je kreirana isključivo za decu uključenu u život i/ili rad na ulici.

Centar za integraciju mladih podseća da su, i u Srbiji, deca uključena u život i/ili rad na ulici često seksualno i radno eksploatisana, žrtve nasilja i diskriminacije. Ova deca žive u ekstremnom siromaštvu, mahom u neformalnim naseljima, često bez pristupa tekućoj vodi i struji, u velikom broju slučajeva bez ličnih dokumenata i pristupa institucijama.

Sredstva za Svratište obezbeđena samo do kraja 2017. godine

Tokom proteklih 10 godina uslugu Svratište je koristilo 1.024 dece i mladih. Zahvaljujući Svratištu, preko milion sati koje bi ova deca provela na ulici, ona su provela na toplom, u igri, učenju, druženju i uz obezbeđene kuvane obroke. Uprkos činjenici da je ova usluga licencirana i prepoznata Zakonom o socijalnoj zaštiti, kao i činjenici da je Svratište mesto gde deca dolaze dobrovoljno i u kojem se osećaju sigurno, koje nudi alternativu za ulicu, podršku za pohađanje škole, podršku u pribavljanju cim logozdravstvenih knjižica i u povezivanju sa institucijama sistema – Svratište još uvek nije u budžetu Grada Beograda.

Koristimo ovaj datum i kao povod da izrazimo zabrinutost i skrenemo pažnju na nepovoljnu situaciju u kojoj se Svratište nalazi, imajući u vidu da su, zahvaljujući donacijama, sredstva obezbeđena samo do kraja 2017. godine.

U godini kada Svratište slavi deseti rođendan, a Ujedinjene nacije po prvi put izrađuju dokument namenjen isključivo deci uključenoj u život i rad na ulici, nadamo se da ćemo u saradnji sa Gradom Beogradom, kao i našim partnerima i dugogodišnjim donatorima, uspeti da osmislimo strategiju za opstanak usluge Svratišta kako bi se nastavilo pružanje podrške jednoj od najugroženijih grupa dece.