Vesti

Mapiranje resursa za socijalno uključivanje u 10 lokalnih zajednica u Srbiji

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) u saradnji sa 10 organizacija (UG Roditelj Zemun Beograd, Somborski edukativni centar, Prijatelji dece Inđije, NVO Duga Ada, Centar za kreativni razvoj Knjaževac, Denizen Svrljig, Nexus-Vranje, Naši snovi Valjevo, Zlatiborski krug Čajetina, Centar za dečija prava Kraljevo), članica MODS-a, sprovela je istraživanje „Mapiranje resursa za socijalno uključivanje u 10 gradova/opština u Srbiji“ u okviru regionalnog projekta „Regionalni resursni centar za zaštitu dece (RRC) za jugoistočnu Evropu“ (South Eastern Europe Child Protection Hub). Projekat je sufinansiran od strane Austrijske razvojne agencije, Evropske unije, OAK Fondacije i „Terre des Hommes“.

Jedan od glavnih ciljeva bio je razviti metodologiju koja će se koristiti za mapiranje resursa u lokalnoj zajednici sa pratećim instrumentima koji će svakoj lokalnoj zajednici omogućiti da identifikuju i efikasnije koriste resurse koji doprinose socijalnom uključivanju dece i njihovih roditelja. Ispitivano je postojanje resursa za 4 oblasti: socijalna zaštita, zdravstvo, obrazovanje i slobodno vreme.

***Održana obuka za istraživače za mapiranje resursa za socijalno uključivanje u 10 lokalnih zajednica u Srbiji

U okviru projekta pripremljen je upitnik koji sadrži kontrolnu listu za procenu i samoocenjivanje resursa za socijalnu inkluziju u lokalnim zajednicama, pripremljen je vodič za fokus grupe i održana je obuka za istraživače.

Izveštaj „Mapiranje resursa za socijalno uključivanje u 10 gradova/opština u Srbiji“ na osnovu prikupljenih podataka je dostupan na srpskom i engleskom jeziku.

 Report – Resource mapping for social inclusion in 10 cities/municipalities in Serbia 

Izveštaj – Mapiranje resursa za socijalno uključivanje u 10 gradova/opština u Srbiji