Vesti

FICE International – Mladi iz Srbije učestvovali u sastavljanju standarda za napuštanje zaštite

Grupa od petoro mladih iz institucija socijalne zaštite i sa porodičnog smeštaja iz Srbije, predstavljalo je svoju zemlju na Kampu mladih održanom u okviru 33. Svetskog kongresa „FICE INTERNATIONAL“ u Beču

Na Kampu je uzelo učešća više od 60 mladih iz sistema socijalne zaštite i 20 odraslih – vođa nacionalnih grupa, facilitatora međunarodnih grupa i članova organizacionog tima, iz ukupno 15 zemalja sveta sa 4 kontinenta, iz Evrope, Amerike, Afrike i Azije… koji su zajedno doprineli da se zamišljeni program uspešno realizuje u pozitivnoj i bezbednoj atmosferi, dok je tema Kampa mladih bila izrada Standarda za napuštanje zaštite.

BRAVO! Mladi iz Srbije dali svoj veliki doprinos

Mladi, predstavnici ’’FICE Srbija’’ boravili su u Kampu mladih zajedno sa dva pratioca, Dejanom Savićem, psihologom iz Pančeva i Izabelom Majoroš, vaspitačicom iz Temerina, uz finansijsku podršku Erasmus + programa, kako bi dali svoj doprinos u izradi međunarodnih standarda koji se odnose na kvalitetnu socijalnu adaptaciju i integraciju mladih koji odrastaju izvan svojih porodica, po izlasku iz zaštite.

Congress2016, Fice international

Za dva dana konferencije ovi mladi uložili su poseban napor kako bi iz mnoštva produkovanih sadržaja, potreba i ideja sačinili listu od 10 prioritetnih i veoma kompleksnih faktora koji su od presudnog značaja za njihovo dalje napredovanje, uključivanje u društvo i vođenje produktivnih života, i upravo je tih 10 standarda uvršćeno u kongresnu Deklaraciju, a FICE INTERNATIONAL je preuzela obavezu da ove standarde predstavi i zastupa u svim zemljama, kako bi se ujednačili uslovi i povećale šanse za kvalitetnu socijalnu integraciju mladih koji u svojim zemljama napuštaju zaštitu.

„BE THE CHANGE“

Slogan ’’Budi promena’’ (BE THE CHANGE) je inspirisao učesnike da osmisle i kroz pesmu, igru, kratki film i pozorišnu predstavu predstave najznačajnije faktore koji im omogućavaju veću ravnopravnost i poboljšavaju kvalitet socijalne adaptacije i integracije u momentu kada moraju da napuste sistem društvene brige o deci i mladima u svojim zemljama.

Izvor: ficeinter.net

Izvor: ficeinter.net

Podeljeni u pet međunarodnih grupa mladi su veoma otvoreno i sa puno poverenja govorili o sebi, svojoj prošlosti, planovima za budućnost, dobrim i manje dobrim stranama sistema socijalne zaštite u zemljama iz kojih dolaze. S mnogo pažnje slušali su jedni druge i pokušavali da objedine različita iskustva, uviđajući da u svetu postoje ogromne razlike kada se radi o podršci mladima koji napuštaju zaštitu.

Koji su to Standardi za napuštanje zaštite ustanovaljeni na kampu mladih možete pogledati i preuzeti OVDE.